<%@LANGUAGE="JAVASCRIPT" CODEPAGE="65001"%> de poppenhuizen van dick en lia
HOME
voor 1900
1900 - 1930
1930 - 1940
1940 - 1955
1955 - 1970
na 1970
nieuw (1:12)
Engeland
Duitsland
Scandinavië
USA
Nederland
badkamers
boerderijen
kerst
blik
karton
 
 
 

 

INFORMATIE OVER HET GRACHTENHUIS

Eind jaren '60 werd een begin gemaakt met de bouw van het grachtenhuis, omdat er inmiddel een grote collectie meubels en accessoires van Shackman was verzameld.

Poppenhuiswinkels waar men kant-en-klaar materiaal kon kopen bestonden nog niet, zodat alle onderdelen (deuren, kozijnen, trappen, dakkapellen, etc.) naar eigen ontwerp met de hand werden uitgezaagd.

Het poppenhuis wordt afgesloten met twee geveldeuren.
Deze deuren tellen 31 ramen met plexiglas, waarvan 2 met uitbouw. Alle deuren in de geveldeur zijn in grachtengroen geschilderd en kunnen open. De stoep voor het huis is geverfd in rode steentjeskleur. De "steentjes" met een mesje ingekerfd.

De voorzijde van het dak kan door middel van pianoscharnier omhoog, zodat de zolderkamers zichtbaar worden. Het dak telt aan de voorzijde 5 grote dakkapellen en 2 kleinere. Aan elke zijkant van het dak bevindt zich nog een grote dakkapel met deur die naar een zijbalkon leidt. Op het dak prijken 2 schoorstenen en een torentje met haan.

Voor het behang en de vloerbedekking werd gebruik gemaakt van cadeaupapier, pakpapier, restjes stof en plakplastic in hout -en marmermotief. Het plastic werd vervolgen in de beits gezet en met bijenwas ingesmeerd om meer houtuitstraling te krijgen. De eetkamer, naaikamer, kinderkamer en logeerkamer zijn behangen met stof van de Engelse firma Liberty.
De wanden van de keuken, badkamer en het trappenhuis werden behandeld met structuurverf.

Het trappenhuis verbindt alle etages. De traplopers zijn gemaakt van oud broekenband. De zolders zijn verbonden door middel van open trappen met een luik of hekje.

Alle kamers zijn voorzien van een stookruimte met schouw, die recht boven elkaar zijn geplaats en verbinding suggereren met de twee schoorstenen op het dak. Sommige schouwen werden zelf gemaakt, andere later in Engeland gekocht.

We beleefden veel plezier aan het zelf maken van enkele meubelstukjes en accessoires. Zie bijvoorbeeld de groene sofa in de Chinese kamer en het gedecoreerde bed van butler James.


mmm